ISO 22000
W przemyśle przetwórstwa spożywczego konieczne jest takie skonfigurowanie wszystkich procesów, aby zapewnić konsumentom końcowym maksymalną jakość żywności. Zagadnienia te są objęte normą ISO 22000.
Norma ISO 22000 łączy wszystkie poprzednie normy i określa wymagania systemu bezpieczeństwa dla całego łańcucha, od składników po produkty końcowe, ich pakowanie i dystrybucję. Dzięki temu certyfikatowi będziesz kontrolować jakość żywności w całym łańcuchu, a także będziesz w stanie zapobiec możliwemu obniżeniu jakości, skażeniu lub pogorszeniu jakości.
Norma ISO 22000 łączy wszystkie poprzednie normy i określa wymagania systemu bezpieczeństwa dla całego łańcucha, od składników po produkty końcowe, ich pakowanie i dystrybucję. Dzięki temu certyfikatowi będziesz kontrolować jakość żywności w całym łańcuchu, a także będziesz w stanie zapobiec możliwemu obniżeniu jakości, skażeniu lub pogorszeniu jakości.
Wymagania ISO 22000
- Norma przejmuje wymagania HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli)
- Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego środków spożywczych i posiłków
- Modyfikacja procedur technologicznych wytwarzania
- Zapewnienie dokumentacji wszystkich procesów
- Regularna kontrola punktów krytycznych (temperatura, zanieczyszczenie krzyżowe składników itp.)
Wymagania ISO 22000
- Norma przejmuje wymagania HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli)
- Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego środków spożywczych i posiłków
- Modyfikacja procedur technologicznych wytwarzania
- Zapewnienie dokumentacji wszystkich procesów
- Regularna kontrola punktów krytycznych (temperatura, zanieczyszczenie krzyżowe składników itp.)
Najbardziej wymagana certyfikacja
ISO 37301
Systemy zarządzania zgodnością
Norma certyfikacji ISO 37301 została specjalnie zaprojektowana w celu poprawy systemu zgodności organizacji.
ISO 9001
System zarządzania jakością
W miarę wzrostu konkurencyjności otoczenia biznesowego klienci wymagają wyższej jakości towarów i usług. Norma ISO 9001 została opracowana przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (ISO) w celu wdrożenia międzynarodowego znormalizowanego systemu zarządzania jakością.
ISO 14001
Systemy zarządzania środowiskowego
Jeżeli dbają Państwo o środowisko, należy starać się dostosować odpowiednie procesy firmy do systemów zarządzania opartych na uznanej na całym świecie normie ISO 14001.
ISO 45001
Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (BHP)
ISO 27001
Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji
ISO 22301
Systemy zarządzania ciągłością działania
Jeśli jesteś przedsiębiorcą spożywczym i chcesz dowiedzieć się więcej na temat certyfikacji ISO 22000, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością wystawimy certyfikat.